Er zijn plafonnières en hanglampen verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten. Je kunt gaan voor een minimalistisch of misschien juist wel een extravagant design. Of het nu gaat om een klassieke, moderne of retro stijl, de keuze aan vormen, kleuren en maten van de plafondlampen is enorm. Omdat slimme plafondlampen een hoogwaardige afwerking hebben, gaan ze lang mee en heb je er dus lang plezier van.
Plafonnière
Dit klassieke ontwerp van de plafondlamp heeft een grote invloed op de totale verlichting van de kamer. Deze lamp is een essentieel onderdeel van je verlichting en komt in bijna elke kamer goed tot zijn recht. Met een klassieke plafondlamp kan het eigenlijk niet misgaan.
Hanglamp
Hanglampen zijn een populaire keuze voor de keuken of voor boven een bureau. Je kunt de hoogte eenvoudig aanpassen aan de kamer wat de lampen erg flexibel maken. Ook voor dit type plafondlamp zijn er modellen beschikbaar die in alle kleuren van de regenboog kunnen schijnen en zo een unieke sfeer kunnen creëren.
Spots
Het handige aan spots is dat je ze meestal kunt draaien en kantelen om precies op de plek waar jij dat wilt een lichtaccent te plaatsen. Ook zijn er spots beschikbaar die je in het plafond installeert. Dit soort spots nemen vrijwel geen ruimte in beslag, wat handig kan zijn als je slimme verlichting nodig hebt in een kamer met een laag plafond.
De bedieningsmogelijkheden voor slimme plafondverlichting zijn zeer veelzijdig. Veel van de bekende verlichtingssystemen hebben een eigen afstandsbediening, maar ook je smartphone kan voor de bediening worden gebruikt. Zo kun je scenario's en automatiseringen instellen voor de plafondlampen. Voor lampen die met een bridge zijn verbonden geldt dat je ze overal ter wereld kunt bedienen, zolang je maar internet hebt. In de iOS- of Android-apps van deze lampen kun je tot wel 50 verlichtingselementen tegelijk bedienen. Voor bluetooth-lampen heb je geen bridge nodig, echter kun je ze alleen bedienen als je dichtbij bent en kunnen maar 10 lampen tegelijk worden bestuurd.
Eén van de handigste functies van slimme verlichting is het kunnen instellen van lichtscenario’s. Als je in de app de perfecte kleur of wittint en helderheid voor bijvoorbeeld een filmavond hebt gevonden, kun je deze combinatie opslaan als lichtscenario (ook wel lichtrecept genoemd). Bij de volgende filmavond kun je deze instellingen dan met een druk op de knop weer oproepen. Deze lichtscenario’s kunnen ook een rol spelen in de automatiseringen die je voor je slimme verlichting kunt instellen. Met de universele webservice IFTTT ("If This Then That") kun je je plafondlamp in je smart home integreren en bijvoorbeeld wanneer je je slimme slot ontgrendelt, de lamp aan laten gaan of een specifiek lichtrecept activeren.
Voor slimme plafondlampen zijn verschillende accessoires beschikbaar. Dit zijn onder andere dimmers die de helderheid regelen, afstandsbedieningen, bridges en slimme speakers. Afstandsbedieningen maken het vooral eenvoudig voor je vrienden en familie om je smart home verlichtingssysteem te bedienen, ze hoeven dan geen apps te downloaden of toegang te krijgen. Door je plafondlamp aan een slimme speaker te koppelen kun je via Google Assistant, Amazon Alexa, of Apple HomeKit de lamp met spraakopdrachten besturen. Een bridge is voor sommige lampen essentieel, bij bluetooth-lampen zorgt een bridge ervoor dat je meer lampen met elkaar kunt verbinden en er een aantal extra functies beschikbaar worden.